Ons Verhaal

De geschiedenis achter CBgroep

Al sinds 2007 duurzame milieutechnische oplossingen

Sinds 2007 ontwikkelen we duurzame milieutechnische oplossingen voor industrie-en veehouderij. We zijn vooral gekend voor het zuiveren van lucht: het reduceren van geur-, stof- en ammoniakemissies is onze specialiteit. Onze installaties behoren tot de duurzaamste in hun soort. Met een 250-tal klanten verdeeld over Vlaanderen weten we als geen ander state-of-the-art luchtzuiveringsinstallatie te bouwen.

2007: de start van CBgroep

Na een 10-tal jaar buitenlandse werkervaring besluit de huidige zaakvoerder Stijn Crombez terug te keren naar zijn bakermat Staden. Op zoek naar een technische uitdaging wordt ‘Koeltechniek Degrave’ overgenomen: een plaatselijk bedrijf gespecialiseerd in installatie van koel, vries- en klimaattechnieken. Enkele alerte veehouders in de streek polsen naar de interesse om het gamma uit te breiden met luchtwasinstallaties. Er wordt een luchtwasfabrikant gezocht als partner en vóór eind 2007 volgen de eerste bestellingen.

2009: luchtwassers in eigen beheer

De kennis en kunde van het team overstijgt deze van de leverancier. De naam wordt veranderd. CBgroep wordt een volwaardig productie- en installatiebedrijf. Bijkomende investeringen in machines en personeel zorgen ervoor dat vanaf de zomer 2009 eigen luchtwasser worden gebouwd, conform de wetgeving en eisen van de Vlaamse veehouders.

2010: Online monitoring

In 2010 ontwikkelden we een eerste online monitoringsysteem. Via een ingebouwde GPRS-antenne worden een 10-tal parameters 1x per uur doorgestuurd naar CBgroep. De exploitant ontvangt wekelijks per mail een geautomatiseerd logboek ter vervanging van de handgeschreven versie. Waarschuwingen, alarmen en meldingen worden doorgeseind.

2013: ontwikkeling van de spuivreter

De innovaties in verschillende Europese landen op het gebied van luchtzuivering staan op een laag pitje. Daartegenover blijft CBgroep budget vrij maken voor onderzoek en ontwikkeling. Er worden partnerships aangegaan met gespecialiseerde labo’s waaruit eind 2013 de Spuivreter® wordt ontwikkeld: een selectief nitrietverwijderingssysteem geschikt voor ieder type van biologische luchtwasser die de afvalstromen met 90% verminderd.

2014: PASmonitor ziet het levenslicht

De installaties van CBgroep staan niet enkele over gans Vlaanderen, maar ook in Wallonië, Franrijk en Engeland. Om de datastroom van werkingsgegevens uit de installatie te beheren wordt de PASmonitor® in het leven geroepen. Dit is een dataverwerker en Cloud-server waarbij zowel de exploitant als de servicetechnieker alle waarden in realtime kunnen uitlezen. De PASmonitor® is voorzien van een bestandbibliotheek waar alle handleidingen, wateranalyses, onderhoudsrapporten en wekelijkse logboeken eenvoudig te consulteren zijn.

2015: Eerste wisselaar + eerste industriewasser

De eerste industriële luchtwassers worden geproduceerd en geplaatst. CBgroep is steeds vaker actief in de sector industrie.

Het gamma wordt uitgebreid met kunststof die zowel koude als warmte in luchtstromen kunnen uitwisselen. CBgroep wordt alsmaar meer een lange termijn partner voor zijn klanten.

2018: CBgroep verhuist naar nieuwe site

In september 2018 verhuisden we naar een volledige nieuwe site op industriezone ‘De Linde’ in Staden met ruime productieafdeling en meer moderne accommodatie om onze productiecapaciteit te optimaliseren en de uitrusting van medewerkers te professionaliseren.

2019: Online Service Interface

Het online monitoringsysteem wordt opgenomen in het OSI (Online Service Interface) waarbij wekelijks alle installaties van CBgroep worden doorgenomen in een overleg met servicetechniekers, projectleider en onderhoudspartner Mircon. Zodoende hoeft een exploitant zich geen zorgen meer te maken over de luchtzuiveringsinstallaties.

2020: Pluimverluchter

Er bestaan veel vooroordelen wanneer het gaat om de inzetbaarheid van een luchtwasser voor pluimvee. Omdat we bij CBgroep overtuigd zijn van de effectiviteit van een luchtwasser binnen de sector, zetten we onze technische equipe in om een prestatiegerichte wasser te ontwikkelen die bovendien stabiel werkt. Het resultaat? De pluimverluchter van CBgroep die in 2020 het levenslicht ziet. Een luchtwasser voor de pluimveehouderij die zonder problemen voldoet aan alle emissienormen en regelgevingen.

2021: Rundverluchter

Rundveehouders dienen te voldoen aan de steeds strengere milieunormen. Na succesvolle projecten in de varkens- en pluimveehouderij gelooft CBgroep ook sterk in haar toegevoegde waarde betreffende ammoniakreductie afkomstig van rundvee. Het technisch team bundelde hun ervaring, sterktes en kennis en zo ontstond de Rundverluchter. In april 2021 werd de eerste opgestart.

2021: Overname L.D.A.

Met ingang van 11 mei 2021 bundelen CBgroep en L.D.A. hun krachten op het gebied van luchtzuivering, onderhoud op luchtwassers (in samenwerking met Mircon) en kunststof constructies.

Meer info

2023: Overname KWB Air Systems

Vanaf 9 maart nemen we de activiteiten over van onze Nederlandse collega KWB Air Systems. Via het dealernetwerk van KWB zullen we onze productie van hoogtechnologische luchtzuiveringssystemen kunnen opschalen. De systemen beschikken over een Duitse erkenning (DLG-certificaat) en verschillende Nederlandse octrooien. Zo blijven we inzetten op zorgeloos zuiveren, in binnen- en buitenland.

In april 2023 werd de administratieve overdracht van het DLG 6243 certificaat afgerond. CBgroep is officiële servicepartner en verdeler. 

Daag ons uit

Niet gevonden waarnaar je op zoek bent? Bij CBgroep hebben we alles in huis om je projecten te doen slagen. Onze gediplomeerde en gemotiveerde medewerkers staan al meer dan 15 jaar klaar voor de gedreven ondernemer als jij om je van een geschikte oplossing te voorzien. Bespreek je situatie met onze experts en we denken graag mee.

Contacteer ons