Pluimverluchter Meulebeke


Ontdek de realisatie

Op twee identieke nieuwbouw kippenstallen te Meulebeke werd een biologische Pluimverluchter geïnstalleerd. Dit om de uitgaande stallucht van 2 x 45.000 braadkippen te zuiveren van ammoniak, geur en stof. Deze Pluimverluchter is een biologische luchtwasser, ontwikkeld door CBgroep in West-Vlaanderen.

 

KOELEN EN VERWARMEN

De Pluimverluchter is voorzien van de opties koelen en verwarmen. Tijdens winters kan verse buitenlucht worden voorverwarmd. Daarnaast laat het ontwerp toe om heel specifiek in de zomer automatisch over te schakelen naar indirecte adiabatisch koeling. Dit voorkomt hittestress en verhoogt het rendement van de stal.

 

BEPERKTE SPUIWATERHOEVEELHEID EN MINDER WATERVERBRUIK LUCHTWASSING

De spuiwaterhoeveelheid op jaarbasis is uiterst beperkt. 

Het condensatiewater dat tijdens de winter uit de warmtewisselaar komt, wordt gestockeerd en gebruikt als voedingswater voor in de zomer. Het bevat veel stof, een ideale voedingsbron voor de goede werking van een biowasser.

 

SAMENWERKING MET SBB, OVERHEID EN BOERENBOND

Dit innovatieve project kwam tot stand door samenwerking tussen verschillende partijen. Het team van SBB stond in voor de administratie van de vergunning en Stijn Crombez (CBgroep) voor de technische ondersteuning van de aanvraag. De burgemeester van Meulebeke organiseerde een toelichtingsmoment in het gemeentehuis en de provincie West-Vlaanderen leverde op korte termijn de vergunning af. Ook het Innovatiesteunpunt van de Boerenbond werkte mee om dit project mogelijk te maken.