Van natuurlijk naar mechanisch geventileerde stallen met luchtwassers


Ontdek de realisatie

In Wingene dienden varkensstallen volledig gerenoveerd te worden. Voorheen werd er natuurlijk geventileerd, op heden wordt er mechanisch geventileerd. Een biologisch luchtzuiveringssysteem zuivert de varkenslucht. Er werden hiervoor 6 units in het dak geplaatst.

 

Van natuurlijk naar mechanisch geventileerde stallen

Bestaande varkensstal te Wingene werden natuurlijk geventileerd via opening in dak. De stallen dienden, wegens vergunningseisen, gerenoveerd te worden.

Een gespecialiseerd bedrijf vernieuwde het dak en verwijderde het asbest. Wij plaatsen gelijktijdig met de dakrenovatie de 6 verschillende units. Onze techniekers werkten alles water-en winddicht af.

Iedere unit is voorzien van afzuigventilatoren die gebouwd zijn in de zijkant van de unit. Hierop kon op een eenvoudige manier afzuigkanalen worden gekoppeld. Ieder compartiment werd uitgerust met een AQC-afzuigregelklep. Dit om een optimaal klimaat per compartiment te garanderen.

Resultaat: 6 units, 22 compartimenten, 22 afzuigkleppen en 10 axiaalventilatoren.

 

Systeem afgestemd op hoge debiet en opvoerhoogte

De stallen zijn lang en smal en de units staan op hoogte. Er werd een energiezuinige Packo-pomp geselecteerd. Het grote debiet en hoge opvoerhoogte wordt zo behaald. Zodoende zijn alle 6 units van voldoende waswater voorzien.

Het aanzuigvat werd hoger dan gewoonlijk gemaakt met 3 aanzuigleidingen.

De pomp, het aanzuigvat en alle andere meetapparatuur bevindt zich in één technische ruimte.  Zo kan het gehele luchtzuiveringssysteem elektronisch gemonitord worden.

 

Biologisch luchtzuiveringssysteem

De lucht wordt biologisch gefilterd. De reeds bestaande oude mestkelders werden omgebouwd als bacteriebuffer.